Израелската армия показа на група чуждестранни журналисти скривалище на Хамас под

...
Израелската армия показа на група чуждестранни журналисти скривалище на Хамас под
Коментари Харесай

Израел показа на чуждестранни журналисти скривалище на Хамас под болницата „Аш Шифа“ в Газа

Израелската войска сподели на група задгранични публицисти укритие на Хамас под най-голямата болница в град Газа – „ Аш Шифа “, съобщи Асошиейтед прес. Агенция Асошиейтед прес е била позволена до Газа при изискване, че нейният публицист ще остане с израелския боен ескорт по време на четиричасовата обиколка и ще показа материала си на боен цензор преди публикуването. Няма различен метод задгранични публицисти да влязат в анклава, показва АП. Хамас и администрацията на болничното заведение отхвърлиха обвиняванията на Израел.

Десетки бойци са ескортирали публицистите през стеснен каменен тунел, който съгласно израелската войска е с дължина 150 метра и води до поредност от подземни бункери под болничното заведение „ Аш Шифа “. В края на тунела има жилищно помещение с климатик, кухня, баня и две железни кревати в стая, облицована с плочки. Изглежда, че помещението към този момент не се употребява.

Израел се зарече да унищожи въоръжената палестинска формация Хамас, откакто на 7 октомври бойци на Хамас нападнаха Южен Израел, убиха над 1200 души и отвлякоха към 240. Израел упреква Хамас, че употребява лечебните заведения в Газа като прикритие за военни цели. Според Израел Хамас е скрила командни центрове и бункери под обширната територия на болничното заведение „ Аш Шифа “.

Израел към момента не е разкрил този хипотетичен център, само че военните показаха подземното укритие като най-значимото си изобретение до момента. 

Израелските бойци демонстрираха на задграничните публицисти и оръжия, които съгласно израелската войска са били открити в болничното заведение - десетки автомати АК-47, 20 гранати и няколко дрона.

Обиколката бе следена компактно от израелската войска, само че публицистите въпреки всичко съумяха да видят нещо от Газа, отбелязва АП. Улиците на града са призрачни, а в болничното заведение „ Аш Шифа “ остават блокирани стотици пациенти и лекари. Журналистите са видели изтощени палестинци, готвещи се за евакуация, разрушени здания и руини по улиците. Крайбрежната алея на града, в миналото цялостна със заведения, е изчезнала. На нейно място има руини. Останал е един пост за спасители, споделя АП. 

Журналистите са видели и група палестинци, които се евакуирали, носейки чанти и други свои движимости. При прекосяването на публицистите и конвоя на израелската войска мъжете и дамите показвали персоналните си карти на бойците. Някои развявали и бели флагове.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР